Voor Nederlandse ouderen is het financieel minder aantrekkelijk geworden om oud te worden aan de Spaanse kust. Ondernemers zetten nu vaker in op Medical Travel (medische Toerisme) naar Spanje.
In de blinkend schone hal van het ziekenhuis Benidorm voeren drie artsen overleg. Patiënten die voorbij lopen, worden begeleid door medewerkers dietwee, drieensomsvier verschillende talen spreken, zo laten de landenvlaggetjes op hun naambordje zien.
In dit ziekenhuis aan de Spaanse Costa Blanca in pronvincie Alicante, vijftig kilometer ten noorden van Alicante, is 20% van de patiënten Spaans. De overige 80% van de gasten bestaat uit vakantiegangers of overwinteraars uit heel Europa, een groeiende groep van zogeheten ‘medische toeristen’ die naar Spanje, alicante komen via het Medical Travel Concept (medisch toerisme)
‘Waarom in Nederland wachten opeen nieuwe heupoperatie of knie operatie als wij de heupoperatie of knieoperatie vrijwel meteen kunnen uitvoeren’, met ons medisch toerisme of beter gezegt Medical Travel concept zegt Miguel Martorell, directeur van het Nederlands Revalidatie Centrum Medifit dat sinds 2011 een contract heeft met de zorgverzkeraars VGZ, UNIVEE, TRIAS en IZA.
Ziekenhuis Benidorm dat volgensde Spaanse gezondheidsraad een van de beste privéziekenhuizen van Spanje is, werkt nauw samen met het Nederlandse revalidatie centrum Medifit. Woordvoerder van het ziekenhuis Benidorm: ‘Wij hebbene en uitstekend knie en heup revalidatiecentrum in ons pakket van het Medische Toerisme / Mediscal Travel Concept en dat bevordert een snel herstel.’ Die goede samenwerking tussen het Ziekenhuis Benidorm HCB in alicante en het Nederlandse Revalidatie Centrum Medifit maakt het Medical Travel Concept voor knieoperatie en heupoperatie patienten compleet.
Ziekenhuis Benidorm HCB en revalidatie centrum Medifit biedt vrijwel elke behandeling aan voor knie en heup problemen of het nu gaat om orthopeadische of, traumatologische klacht van de knie of heup vertelt Gerard krol een van de mede eigenaren en fysiotherapeuten van de revalidatiecentrum Medifit, terwijl hij een rondleiding geeft in het zorghotel van het revalidatie centrum.
De pasteltinten op de muren en de comfortabele banken en stoelen in de kamers / appartementen van het zorghotel een zachte en moderne uitstraling. ‘Onze artsen en therapeuten komen uit heel Europa’, zegt hij, maar de meeste echter uit Nederland. Onlangs is er belangstelling geweest van het proramma Medical Travel van RTL4 om misschien bij ons opname te komen maken van ons Medical Travel Concept.
Ochtendgymnastiek in Benidorm. Medical Travel / medisch toerisme naar Spanje wordt belangrijker, ouderenzorg juist minder
Carlo Sohl is de Nederlandse ondernemer achter CS Consult, een adviesbureau voor de gezondheidszorg in Spanje dat nauw samenwerkt met het ziekenhuis in Torrevieja. Sohl probeert het Medical Travel Concept / medisch toerisme, dat hij een ‘markt met enorm veel potentie’ noemt, tebevorderen. Gesprekken tussen hem en enkele verzekeringsmaatschappijen zijn gaande.
‘De kwaliteit van de zorg is hier heelhoog’, vertelt Sohl. ‘Het ishier gemiddeld zeker 15% goedkoper om iemand te laten behandelen dan in Nederland.’ Die kostenbesparing is volgens hem voornamelijk te danken aan de lagere loonkosten van het personeel.
Hospital Clínica Benidorm richt zich ook deels op behandeling van Nederlanders. Onlangs voerde de Nederlandse cardioloog Jeroen Braat de eerste hartoperatie uit bij een Nederlandse patiënt via de zogeheten ‘medische luchtbrug’ van het Medical Travel Concept, Zijn streven: ‘Ten minste éénpatiënt uit Nederlandper dag.’
MEDICAL TRAVEL RTL4: BINNENKORT MEER OP HET NIEUWE PROGRAMMA VAN RTL4 MEDICAL TRAVEL
DOOR EEN WIJZIGING VAN DE AWBZ MAAKT DE ZORG VOOR OUDEREN PLAATS VOOR MEER MEDISCH TOERISME/MEDICAL TRAVEL
Werken in een privéziekenhuis als Ziekenhuis Benidorm HCB heeft volgens Braat veel voordelen. ‘Waar in Nederland een wachtlijst is van veertien maanden voor de behandeling van hartritmestoornissen, kan ik hier iedereen direct helpen. En als ik iets wil of nodig heb, ishet zo geregeld. Men is hier veel flexibeler.’
Ziekenhuis Benidorm HCB heeft inmiddelsafspraken met vrijwel allegrote verzekeraars in Nederland als VGZ, UNIVEE, TRIAS IZA ‘daar ging daar wel twee jaar praten aan vooraf’, zegt Braat. De eisen die wordengesteld zijn hoog. Zomoet de kwaliteit aantoonbaar hetzelfde zijn als of hoger liggen dan in Nederland, moet de communicatie vlekkeloos in het Nederlands verlopenenmogendekostengeen cent hoger liggen.
Volgens Braat biedt Spanje veel potentie voor het medisch toerisme / Medical Travel Concept. De Nederlandse orthopedisch chirurg Dr. Eric Campagnard en een algemeen chirurg die in Benidorm al veel internationale patiënten helpen, gaan ook landgenoten opereren voor knieprotheses en heupprotheses die hiervoor uit Nederland overkomen, weer volgens het Medical Travel Concept (medische toerisme )
Carlo Sohl werkte voorheen voor een Nederlandse zorginstelling aan de Costa Blanca,maar de Nederlandse ouderen zijnminder gebruik gaan maken van ziekenen ouderenzorg sinds een wetswijziging vier jaar geleden.
Nederlanders inhet buitenland kunnen sinds 2006 geen beroep meer doenopde AWBZ. Wienuin Spanje zorg wil ontvangen, krijgt dat voor maximaal een halfjaar vergoed. Wie toch langdurig in Spanje wil wordenverzorgd of verpleegd, is aangewezen op de Spaanse staatszorg of moet een dure privéverzekering afsluiten.
Het gevolg is dat de zorg voor Nederlandse ouderen plaats lijkt te maken voor meer medisch toerisme vanuit Nederland.
De wetswijziging uit 2006 dwong ook Lisette de Leeuw tot eenkoerswijziging.DeLeeuw is eigenaar van Anneke Integral Care Services, waar het verpleeghuis Anneke Residence en De Thuiszorg Costa Blancaonder vallen. Zij richt zich tegenwoordig op meerdere nationaliteiten; voorheen bestond haar bestandalleenmaar uit Nederlanders. Lastig is het wel. ‘De AWBZ-wijziging heeft ons zeker in onze groei belemmerd.’
Het steekt haar vooral dat oude mensen gedupeerd zijn. ‘Hier zijn mensen komen wonen met een kleinpensioen diedachteneen beroep te kunnen doen op de Nederlandse zorg hier. Een maand zorg in Anneke Residence kost ¤ 3000. Dat is veel geld. Mensen hebben dat niet. Een privéverzekering is niet mogelijk.’
De 76-jarige Ans Schute heeft geen idee wat zij moet als ze hulpbehoevendwordt. Haar manwerd voor2006 al verpleegden valt daarom nog onder de oude regeling. Als zij verpleging of verzorging nodig heeft, moet ze waarschijnlijkterug naar Nederland. ‘Ik woon hier altwaalf jaar.Ikkanen wilniet terug’, vertelt ze onder het genot van eenkopkoffie ophaar balkon.
Het groene en heuvelachtige achterland van de Costa Blanca is haar uitzicht. ‘Ik ga desnoods in een tent wonen op straat. Ik heb geen idee wat ik kan doen, behalve minister Klink van VWS een persoonlijke brief schrijven.’
De Leeuw vertelt dat er al verwoede pogingen zijn gedaan om de minister langs te laten komen. ‘Dan kanhij zelf ziendat we de Nederlandse Staat geld besparen, doordat we hier veel goedkoper werken.’