Knieoperatie

Alles over de knieprothese operatie

Wanneer wordt er een knieprothese geplaatst?

Een knieprothese (kunstknie) wordt geplaatst bij ernstige beschadiging van het kniegewricht. De oorzaak van deze beschadiging is meestal artrose of een reumatische aandoening. Dit veroorzaakt pijn en slecht functioneren. De schade is te zien op een röntgenfoto van de knie en wordt bevestigd door functionele testen.

Uw knie is een scharniergewricht dat bestaat uit 3 delen: onderkant dijbeen, bovenkant scheenbeen en knieschijf. De uiteinden van het dijbeen en scheenbeen zijn bedekt met een laagje kraakbeen. Dit is elastisch en vangt schokken en stoten op, zodat de knie soepel kan bewegen. Tussen de twee botten zitten de binnen- en buitenmeniscus die ook schokken opvangen en de wrijving in de knie verminderen. Het kniekapsel omsluit het hele gewricht en maakt gewrichtsvloeistof aan die het kraakbeen smeert. Deze vloeistof zorgt ook voor minder wrijving in de knie. Midden in het kniegewricht liggen de kruisbanden. De voorste kruisband voorkomt dat het onderbeen tijdens het lopen en het maken van draaibewegingen te ver naar voren schuift. En tenslotte zit aan de voorzijde van het kniegewricht de knieschijf.

Slijtage van het kraakbeen noemt men artrose

Slijtage van het kraakbeen is een normaal verouderingsproces dat bij iedereen optreedt.
Bij sommige mensen verloopt de slijtage sneller. Oorzaken daarvan zijn: abnormale belasting, een ongeval, of vormafwijkingen van het kniegewricht. Er is zeker ook een belangrijke erfelijkheidsfactor. Slijtage is niet altijd aan een specifieke oorzaak toe te schrijven. Dergelijke slijtage veroorzaakt pijn. Wanneer de pijn niet meer verholpen kan worden met andere (hulp)middelen zal een knieprothese worden voorgesteld.

De knieprothese

Er zijn twee typen: de totale en de halve knieprothese. De meest gebruikte is de totale knieprothese, die al het kraakbeen van dijbeen en scheenbeen vervangt.

Wanneer alleen de binnen- of buitenzijde van de knie moet worden vervangen, gebruikt men een halve knieprothese (ook wel hemi-knieprothese of unicondylaire knieprothese genoemd). Tegenwoordig bestaat er ook een vrouwenmodel dat beter aangepast is op de gemiddelde botmaat van vrouwen.

De knieoperatie is geen kleinigheid en het herstel vraagt veel wilskracht en inspanning, maar door een goede voorbereiding kunt u zich onnodige spanningen en teleurstellingen besparen.

De knieoperatie

Tijdens de ingreep krijgt u antibiotica om de kans op infectie te verkleinen. De ingreep duurt ongeveer 1,5 uur. Bij de knieoperatie wordt de knie aan de voorkant opengemaakt door een verticale snee van ongeveer twintig cm. De chirurg verwijdert de aangetaste gewrichtsvlakken. Met speciale instrumenten wordt het bot aangepast aan de vorm van de prothese, zodat een goede verankering mogelijk is. Een kunststofschijf tussen de metalen delen van de prothese zorgt ervoor dat de knie soepel kan scharnieren.

Over het algemeen wordt geen knieschijfprothese geplaatst, omdat speciale bewerking van de eigen knieschijf ervoor zorgt dat er nauwelijks klachten van de knieschijf blijven bestaan. Ervaring in de Verenigde Staten heeft geleerd dat kunstknieschijven een complicatierisico hebben op korte en lange termijn. Daarom wordt een knieschijfprothese alleen op indicatie geplaatst. Deze indicaties zijn: (ernstige) reuma of ernstige knieschijfslijtage.

Velen gingen u voor:

review henny vissers - witte

Henny Vissers - Witte, Nederland

Voor alle lotgenoten, hoe triest de omstandigheden ook zijn, bij een bezoek aan de revalidatie kliniek in Moraira, kan je met samenwerking van dit fantastische therapeuten team, heel erg veel leren, in zowel fysiek als mentaal opzicht!
review debbie

Debbie, Nederland

De dagelijkse beslommeringen kun je letterlijk thuis laten en je volledig op je herstel richten, zowel geestelijk als lichamelijk. Een geweldig concept en geweldige lieve mensen! Ik heb weer een doel en zie de toekomst weer een beetje zitten, deze was voor dit avontuur nul!
jos jansen - patient Meditit Reha

Jos Jansen, Nederland

8 weken lang heb ik keihard getraind met de therapeuten. Resultaat is dat ik nu veel meer uithoudingsvermogen heb. Voel me ook véél beter. De gezonde lucht aan de Costa Blanca heeft ook goed meegeholpen.

Karin Takes, Nederland

Wauwww toch wel trots op mezelf maar vooral op jullie allemaal. Het warme gevoel als ik terugdenk blijf ik vasthouden. Moed, kracht, vertrouwen en levenslust allemaal fantastische kados die ik heb mogen ontvangen van jullie top team...

Bert Huizingh, Nederland

Aan ieder die heeft bijgedragen aan mijn herstel: daar ben ik zeer dankbaar voor. Het enthousiasme en de passie voor het vak spatten er vanaf. Daarbij opgeteld de persoonlijke aandacht en jullie oog voor de omstandigheden van dag tot dag, maken dat ik het gevoel heb een paar vrienden achter te moeten laten. Dus hierbij speciale dank aan Ana, José, Maria, Marjolein en aan jou voor jullie begeleiding! Mocht het tot verdere (medische) behandeling/revalidatie komen van de door jullie geconstateerde gebreken aan mijn linkervoet, dan zal ik er zeker mijn best voor doen om weer terug te komen onder de vleugels van Medifit!
review Klaas Jan Hindriks

Klaas Jan Hindriks - Buitenland Correspondent NOS, Nederland

Jullie organisatie en behandel centrum onderscheidt zich niet alleen door de medische kennis maar vooral door toewijding en de inspirerende ondersteuning van de uiterst ervaren medewerkers.

Marije, Nederland

Bij HCB Medifit wist ik vanaf het eerste moment dat ik in goede handen was, letterlijk en figuurlijk. Wat een fijne mensen. Er is veel kennis en kunde maar vooral ook echte aandacht en een zorgvuldige afstemming. De andere grote kracht van het PCS-traject ligt voor mij in de combinatie van verschillende behandelingen. Wat mij hierin vooral heeft geholpen was dat alle onderdelen zowel gericht waren op training en verbetering van het lichamelijke aspect (namelijk de klachten die ik ervaar) als op hoe ik hiermee om kan gaan.

Janine Vorstenbosch, Nederland

Wat was het een fantastische ervaring en het heeft mij veel gebracht. 8 weken revalideren zowel fysiek als mentaal. In de setting van een heel fijn zorghotel, waar het mij werkelijk aan niets ontbrak. Waar ik naast het dagelijks oefenen en trainen tot rust kwam. Een bonus was het ontmoetten van lotgenoten. Vele mooie gesprekken s’avonds op het terras.
review Mildred May

Mildred May, Den Haag

Ik voelde me erg op mijn gemak door de lieve zorgzame therapeuten. Ook verbleef ik in een mooi appartement waar ik aan mijn rust toe kwam. Deze 6 weken hebben mij een stuk sterker en zekerder gemaakt.

Chiel (Michael) & Aty Visser-Dekker, Nederland

Michael kwam in een rolstoel aan in Moraira en vertrok met alleen een wandelstok als (tijdelijke) steun bij het lopen. Veel beter dan we ooit hadden gehoopt!
review esther

Esther, Nederland

Vanaf het eerste moment dat mijn vrouw Esther in Spanje kwam tot en met het laatste is er super voor haar gezorgd. Zowel fysiek en geestelijk is er aan het herstel van Esther gewerkt en met succes! Wij hebben er geen moment spijt van gehad en zullen het echt iedereen aanraden!

Armand Herzberg, Nederland

Door het trainen naar mijn behoefte en het toepassen van maatwerk, heb ik de revalidatie als effectief ervaren.

Frank Bierlee, Nederland

Op 09/11 ben ik begonnen met de 8 weken interne COPD Revalidatie van MedifitReha hier in Spanje. Dit was voor mij de laatste kans, ik was niet meer blij met dit leven. Alles door de gevolgen van COPD. Het snakken naar adem , geen 5 meter meer kunnen lopen, de longaanvallen, en vooral het snakken naar adem. En ook voor de omgeving was het niet fijn om me zo te zien.

Nanda, Nederland

Echt, wat een fantastische revalidatie centrum! Ben net 2,5 week terug na een heupoperatie. Wat een professionals en lieve mooie mensen! Een aanrader voor ieder die hier " geen" nazorg krijgen adviseer ik: ga naar Spanje en Medifit... zorgverzekeraars vergoeden dit. Fantastisch team!!

Jan-Luc Coenen, Nederland

Na twee knie operaties in één jaar, heb ik de stap genomen om te gaan revalideren bij Medifit Reha in Spanje. Het team van therapeuten en trainers heeft me fantastisch opgevangen. In vier weken tijd hebben ze me geholpen waardoor ik nu weer goed kan lopen, traplopen en fietsen. De samenwerking tussen de zeer deskundige artsen en therapeuten is fantastisch waardoor ik me als patiënt altijd het middelpunt heb gevoeld. De kwalitatief hoogstaande zorg in een menselijke omgeving hebben er voor gezorgd dat ik een grote stap in mijn revalidatie heb kunnen maken. Dank jullie wel!   Jan-Luc is eigenaar van Fausto wielercafé. Bekijk zijn website hier: https://fausto.today/
HCB Medifit