Knieoperatie

Alles over de knieprothese operatie

Wanneer wordt er een knieprothese geplaatst?

Een knieprothese (kunstknie) wordt geplaatst bij ernstige beschadiging van het kniegewricht. De oorzaak van deze beschadiging is meestal artrose of een reumatische aandoening. Dit veroorzaakt pijn en slecht functioneren. De schade is te zien op een röntgenfoto van de knie en wordt bevestigd door functionele testen.

Uw knie is een scharniergewricht dat bestaat uit 3 delen: onderkant dijbeen, bovenkant scheenbeen en knieschijf. De uiteinden van het dijbeen en scheenbeen zijn bedekt met een laagje kraakbeen. Dit is elastisch en vangt schokken en stoten op, zodat de knie soepel kan bewegen. Tussen de twee botten zitten de binnen- en buitenmeniscus die ook schokken opvangen en de wrijving in de knie verminderen. Het kniekapsel omsluit het hele gewricht en maakt gewrichtsvloeistof aan die het kraakbeen smeert. Deze vloeistof zorgt ook voor minder wrijving in de knie. Midden in het kniegewricht liggen de kruisbanden. De voorste kruisband voorkomt dat het onderbeen tijdens het lopen en het maken van draaibewegingen te ver naar voren schuift. En tenslotte zit aan de voorzijde van het kniegewricht de knieschijf.

Slijtage van het kraakbeen noemt men artrose

Slijtage van het kraakbeen is een normaal verouderingsproces dat bij iedereen optreedt.
Bij sommige mensen verloopt de slijtage sneller. Oorzaken daarvan zijn: abnormale belasting, een ongeval, of vormafwijkingen van het kniegewricht. Er is zeker ook een belangrijke erfelijkheidsfactor. Slijtage is niet altijd aan een specifieke oorzaak toe te schrijven. Dergelijke slijtage veroorzaakt pijn. Wanneer de pijn niet meer verholpen kan worden met andere (hulp)middelen zal een knieprothese worden voorgesteld.

De knieprothese

Er zijn twee typen: de totale en de halve knieprothese. De meest gebruikte is de totale knieprothese, die al het kraakbeen van dijbeen en scheenbeen vervangt.

Wanneer alleen de binnen- of buitenzijde van de knie moet worden vervangen, gebruikt men een halve knieprothese (ook wel hemi-knieprothese of unicondylaire knieprothese genoemd). Tegenwoordig bestaat er ook een vrouwenmodel dat beter aangepast is op de gemiddelde botmaat van vrouwen.

De knieoperatie is geen kleinigheid en het herstel vraagt veel wilskracht en inspanning, maar door een goede voorbereiding kunt u zich onnodige spanningen en teleurstellingen besparen.

De knieoperatie

Tijdens de ingreep krijgt u antibiotica om de kans op infectie te verkleinen. De ingreep duurt ongeveer 1,5 uur. Bij de knieoperatie wordt de knie aan de voorkant opengemaakt door een verticale snee van ongeveer twintig cm. De chirurg verwijdert de aangetaste gewrichtsvlakken. Met speciale instrumenten wordt het bot aangepast aan de vorm van de prothese, zodat een goede verankering mogelijk is. Een kunststofschijf tussen de metalen delen van de prothese zorgt ervoor dat de knie soepel kan scharnieren.

Over het algemeen wordt geen knieschijfprothese geplaatst, omdat speciale bewerking van de eigen knieschijf ervoor zorgt dat er nauwelijks klachten van de knieschijf blijven bestaan. Ervaring in de Verenigde Staten heeft geleerd dat kunstknieschijven een complicatierisico hebben op korte en lange termijn. Daarom wordt een knieschijfprothese alleen op indicatie geplaatst. Deze indicaties zijn: (ernstige) reuma of ernstige knieschijfslijtage.

Velen gingen u voor:

jos jansen - patient Meditit Reha

Jos Jansen, Nederland

8 weken lang heb ik keihard getraind met de therapeuten. Resultaat is dat ik nu veel meer uithoudingsvermogen heb. Voel me ook véél beter. De gezonde lucht aan de Costa Blanca heeft ook goed meegeholpen.
review henny vissers - witte

Henny Vissers - Witte, Nederland

Voor alle lotgenoten, hoe triest de omstandigheden ook zijn, bij een bezoek aan de revalidatie kliniek in Moraira, kan je met samenwerking van dit fantastische therapeuten team, heel erg veel leren, in zowel fysiek als mentaal opzicht!
review Mildred May

Mildred May, Den Haag

Ik voelde me erg op mijn gemak door de lieve zorgzame therapeuten. Ook verbleef ik in een mooi appartement waar ik aan mijn rust toe kwam. Deze 6 weken hebben mij een stuk sterker en zekerder gemaakt.
review Klaas Jan Hindriks

Klaas Jan Hindriks - Buitenland Correspondent NOS, Nederland

Jullie organisatie en behandel centrum onderscheidt zich niet alleen door de medische kennis maar vooral door toewijding en de inspirerende ondersteuning van de uiterst ervaren medewerkers.
review esther

Esther, Nederland

Vanaf het eerste moment dat mijn vrouw Esther in Spanje kwam tot en met het laatste is er super voor haar gezorgd. Zowel fysiek en geestelijk is er aan het herstel van Esther gewerkt en met succes! Wij hebben er geen moment spijt van gehad en zullen het echt iedereen aanraden!
review debbie

Debbie, Nederland

De dagelijkse beslommeringen kun je letterlijk thuis laten en je volledig op je herstel richten, zowel geestelijk als lichamelijk. Een geweldig concept en geweldige lieve mensen! Ik heb weer een doel en zie de toekomst weer een beetje zitten, deze was voor dit avontuur nul!

Nanda, Nederland

Echt, wat een fantastische revalidatie centrum! Ben net 2,5 week terug na een heupoperatie. Wat een professionals en lieve mooie mensen! Een aanrader voor ieder die hier " geen" nazorg krijgen adviseer ik: ga naar Spanje en Medifit... zorgverzekeraars vergoeden dit. Fantastisch team!!
Medifit Reha