CVA revalidatie is voor mensen die door een beroerte blijvende beperkingen ondervinden in het dagelijks leven.
Het is belangrijk om te kijken hoe het leven was vóór de beroerte. Hoe was uw dagelijks leven georganiseerd? Hoe zag uw sociale leven eruit?
Ook een CVA patiënt met complexe problemen kan bij ons revalideren. De gespecialiseerde afdeling neurologische revalidatie van Medifit biedt een grote expertise op het gebied van hersenletsel. Onze multidisciplinaire aanpak gaat in op de complexiteit van uw problemen. Ons revalidatieprogramma kan behoorlijk intensief zijn en als patiënt is het belangrijk om gemotiveerd te zijn. Het doel is om het dagelijks leven thuis aan te kunnen, eventueel met aanpassingen en met hulp van een naaste of verzorger. Ook de revalidatiearts hanteert deze criteria als maatstaf.
Revalidatie helpt u om te gaan met uw beperkingen om zo goed mogelijk te functioneren in het dagelijks leven, zo zelfstandig mogelijk te zijn en actief deel te nemen aan het leven. Wij vinden het essentieel om naar uw wensen te luisteren en het behandelplan daarop in te richten. Revalidatie is bij Medifit maatwerk. Voor iedereen wordt een individueel behandelplan opgesteld. In overleg met de patiënt en de familie worden de revalidatiedoelen beschreven. De behoeften van de patiënten zijn zeer divers en ook de duur van de behandeling kan variëren: van een eenmalig advies tot een traject van 6 maanden. De gemiddelde klinische revalidatie na een beroerte duurt echter tussen de 6 weken en 3 maanden, gevolgd door een periode van enkele maanden poliklinische zorg.
Brede expertise
De revalidatiebehandeling wordt uitgevoerd door een team van deskundigen, die elk hun eigen specifieke bijdrage leveren:
De fysiotherapeut en ergotherapeut trainen houding, lichaamsbeweging en zelfredzaamheid. Ook leren zij de patiënt omgaan met hulpmiddelen zoals rolstoelen of handspalken. Het doel is te leren een reeks belangrijke handelingen veilig en in de juiste volgorde uit te voeren. De psycholoog, neuropsycholoog en cognitief therapeut oefenen belangrijke vaardigheden zoals het opnemen van informatie en het aanleren van geheugenstrategieën.
Tijdens de ergotherapie maken de patiënten opnieuw kennis met activiteiten die ze weer willen oppakken. Vaak is een ergotherapeut bij de behandeling betrokken. Voor de patiënt – maar ook voor de partner en familie – is de begeleiding en het advies van de maatschappelijk werker belangrijk. Zij adviseren bij het regelen van financiële zaken en het aanvragen van subsidies. Ook de verpleging levert een belangrijke bijdrage.
De vaardigheden die in de verschillende therapieën worden aangeleerd, worden getraind. Uw revalidatiearts leidt het multidisciplinaire team en maakt het behandelprogramma. Het team volgt en bespreekt de vorderingen van de patiënt in wekelijkse vergaderingen.
De revalidatiebehandeling bestaat uit het stimuleren van vaardigheden en het aanleren van compensatiestrategieën. Het is belangrijk om inzicht te hebben in de eigen situatie. Iemand die niet kan lopen, begrijpt onmiddellijk de gevolgen. Niet kunnen spreken veroorzaakt complicaties waar je zelf niet aan gedacht zou hebben. En mensen die hun geheugen kwijt zijn, hebben vaak niet eens door dat ze dingen vergeten. Ze vergeten vaak de hulpmiddelen die er zijn om hen te helpen. Revalidatie traint mensen in het verbeteren van hun bewustzijn en biedt oplossingen en alternatieven.
Allereerst komt in de klinische fase de zelfredzaamheid aan de orde: wassen, aankleden, tandenpoetsen, scheren en veilig naar het toilet gaan. Het spreekt voor zich dat u zich moet kunnen verplaatsen voordat we met deze training kunnen beginnen.
Is looptraining nodig? Heeft u een rollator of rolstoel nodig? De behandeling richt zich op de basisvoorwaarden voor een zelfstandig leven. Als iemand met de nodige hulp veilig in zijn eigen huis kan wonen en aanpassingen zijn geregeld, kan de revalidatie poliklinisch worden voortgezet.
U bent begonnen met uw revalidatie in uw eigen land en u bent ontslagen uit de behandelinstelling? U bent overgeplaatst naar poliklinische revalidatie maar denkt dat u met een intensiever programma meer kunt bereiken? Dan heeft revalidatiecentrum Medifit het behandelprogramma voor u. Na jarenlange ervaring in de neuro-revalidatie hebben wij een speciaal intensief revalidatieprogramma ontwikkeld. Dit traject sluit volledig aan bij het normale verloop van de behandeling in de Klinische Revalidatie. Het is echter intensief en daardoor zeer effectief. U bent bij ons minimaal 3 tot 4 uur per dag intensief bezig, met alle zorg die daarbij hoort. Dit gebeurt in ons revalidatiecentrum aan de Costa Blanca in een aangenaam klimaat en een prachtige omgeving. U verblijft in een eigen appartement of in een kamer binnen het revalidatiecentrum met 24-uurs volledige verzorging.
In de eerste fase na de opname wil de patiënt zo snel mogelijk naar huis. Pas als hij of zij thuis is, wordt hij of zij echt geconfronteerd met de nieuwe beperkingen. Daarom bieden wij de intensieve tussenfase aan in bijvoorbeeld een van onze luxe appartementen. Dit lijkt veel meer op de thuissituatie dan in een regulier revalidatiecentrum.
In de ambulante fase worden meer gerichte keuzes gemaakt. Hier wordt ook gekeken of mensen weer aan het werk kunnen of een andere gunstige dagbesteding kunnen vinden, zoals vrijwilligerswerk of een bezoek aan een activiteitencentrum. De revalidatie stopt als de in het behandelplan gestelde doelen zijn bereikt en/of het best mogelijke resultaat is bereikt. In de regel blijft de patiënt nog enige tijd onder toezicht van de revalidatiearts. Vaak ontstaan er na verloop van tijd nieuwe hulpvragen. Specifieke vaardigheden kunnen dan poliklinisch worden geoefend met Medifit Reha.