Plasma (PRP)

Bloedplaatjesrijke plasma-injecties

Wat is een plasma injectie (PRP)?

Een plasma injectie (PRP) is een autoloog bloedderivaat dat een hogere concentratie bloedplaatjes bevat. De biologische basis is dat bloedplaatjes een bron zijn van verschillende groeifactoren en andere bioactieve moleculen die een belangrijke rol spelen in het genezingsproces van het weefsel. Dit biedt een behandelingsmethode voor slijtage van de knie, de heup en de schouder.

Uitgebreid onderzoek en wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat het ongemak van een versleten gewricht kan worden behandeld met plasma-injecties.

Bij deze methode wordt bloed uit uw arm genomen, getest en verwerkt om het plasma-gedeelte van het bloed te behouden. Dit zelf gegenereerde plasma, waarin de lichaamseigen groeifactoren zijn geconcentreerd, wordt in het beschadigde gewricht of weefsel geïnjecteerd. De injecties worden 3 maal gegeven met een interval van één of twee weken.

De procedure

De infiltratieprocedure wordt uitgevoerd met gebruik van echografie om er zeker van te zijn dat het plasma correct in de beschadigde gewrichten en/of weke delen ingespoten wordt.

De groeifactoren hebben daar twee effecten: een ontstekingsremmend effect dat zorgt voor pijn vermindering. Op middellange termijn zal er een betere “smering” en weefselregeneratie zijn, zodat het gewricht beter beweegt.

In het algemeen is PRP een effectieve behandeling zonder de complicaties en kosten van een operatie, met matig succes in het oplossen van verschillende musculoskeletale aandoeningen.

Bewezen effect van Plasma behandeling

Sinds enkele jaren worden veel cliënten met deze methode behandeld in het revalidatiecentrum Medifit. Bij meer dan 2/3 van deze patiënten is een aanzienlijke vermindering van hun klachten vastgesteld. Verbetering treedt meestal op 6 tot 8 weken na de eerste injectie. De tweede injectie wordt meestal na 1 tot 2 weken gegeven (gebruikelijk in totaal 3 injecties). Het effect van de behandeling duurt gemiddeld 3 tot 5 jaar. Wanneer men tevreden is met het effect van de injecties, kunnen deze jaarlijks worden herhaald.

(On)verzekerde zorg

PCA-injecties kunnen door uw verzekeringsmaatschappij worden vergoed door uw aanvullende verzekering. Om te weten te komen of deze behandeling door uw aanvullende verzekering worden gedekt, raden wij u aan de voorwaarden van uw polis te controleren of contact op te nemen met uw verzekeraar.


HCB Medifit