Echografie

Door echografisch onderzoek is het mogelijk de juiste diagnose te stellen en u de behandeling te geven die daarbij hoort

Wat is echografie?

Met echografie kunnen opnamen gemaakt worden van het houdings- en bewegingsapparaat: pezen, spieren, ligamenten (banden), slijmbeurzen, botten en gewrichten. Hierdoor zijn we in staat diverse aandoeningen in beeld te brengen. Onder meer irritaties van pezen; zoals afwijkingen aan de achillespees, een eventuele tenniselleboog en verkalkingen in pezen (bijvoorbeeld rond de schouder). Ook een hielspoor of een slijmbeursontsteking kan met behulp van echografie zichtbaar worden gemaakt.
Door echografisch onderzoek is het mogelijk de juiste diagnose te stellen en u de behandeling te geven die daarbij hoort. Eventueel kunnen we u doorverwijzen naar onze huisarts of specialist. Als u bij ons in behandeling komt, kunnen we gedurende het behandeltraject het herstel volgen door tijdens deze periode af en toe echografisch onderzoek te doen.

Wat heeft echografie te bieden?

Echografie biedt tegen relatief lage kosten een non-invasieve methode om diagnostische informatie te krijgen van het bewegingsapparaat. Het onderzoek is snel, gemakkelijk, comfortabel voor de patiënt en kan zo vaak herhaald worden als nodig is. Het voordeel van echografie is dat er dynamische beelden gemaakt kunnen worden, dit in tegenstelling tot röntgenopnames en MRI welke slechts statische beelden opleveren. Ook ziet men in een echografie weke delen zoals pezen, kapsel, ligamenten en zelfs arteriën en zenuwen (deze structuren zijn niet zichtbaar op een röntgenfoto). Tijdens een echografisch diagnostisch onderzoek kan de patiënt actief participeren door aan te geven wanneer en bij welke beweging de klachten toe- of afnemen. De onderzoeker kan dan direct een relatie leggen tussen de klacht en de beelden die hij ziet.

Welke diagnoses kunnen worden gesteld?

  • Ontstekingen
  • Rupturen
  • Vochtophopingen
  • Dislocaties
  • Cysten
  • Laesies

Wat is de toegevoegde waarde in de praktijk?

Het gebruik van echografie bij revalidatiecentrum Medifit Reha heeft als doel een visueel inzicht te krijgen in de vermeende pathologie van de patiënt. Hierdoor kan er sneller een diagnose worden gesteld en daarmee het meest juiste behandelbeleid worden opgesteld. Tijdens de behandelingenreeks kan men met behulp van echografie visuele feedback krijgen betreffende de ontwikkeling van het herstelproces en het gevolgde beleid. Indien nodig kan dit beleid tussentijds worden aangepast naar aanleiding van de in beeld gebrachte resultaten.

Bij revalidatiecentrum Medifit passen we ook verschillende invasieve behandelingen toe onder begeleiding van echografie. Bij therapeutische technieken zoals PNE of neuromodulatie waarbij weefsel wordt gestimuleerd met behulp van een accupunctuurnaald kan men precies zien of het juiste weefsel wordt gestimuleerd. Onze revalidatiearts maakt veel gebruik van echografie voor diagnostiek maar ook als hij een weefsel moet injecteren met een ontstekingsremmer, plasma (PRP) of botulinum toxine (om spasme te verminderen).


HCB Medifit