Patiënten willen maar één ding: weer helemaal de oude worden. Dat kan echter helaas niet altijd. Maar we kunnen er wel voor zorgen dat de patiënt zijn herstelkansen optimaal benut. Het doel van de revalidatie na een beroerte is, dat de patiënt weer zo goed en zelfstandig mogelijk functioneert.
Geen patiëntengroep is zo divers als die van de neurologische patiënten. De gevolgen van een beroerte / CVA zijn dan ook enorm uiteenlopend: van halfzijdige verlamming of taalproblemen tot gezichtsstoornissen of geheugenverlies. Daarom is ook de revalidatie na een beroerte uitgesproken multidisciplinair. Fysiotherapie en ergotherapie neemt vooral de motorische revalidatie op zich en de psychologe kan hulp bieden bij onder meer cognitieve problemen zoals geheugen- of aandacht stoornissen. Vaak is een gecombineerde therapie nodig. De behandeling staat onder leiding van onze revalidatiearts in nauwe samenwerking met de neuroloog en het therapeuten team. Bij de klinische revalidatie bestaat het programma uit 2 tot 4 uur revalidatie therapie per dag, bij ambulante revalidatie is dit meestal 2 a 3 maal per week gedurende 2 uur. Ook bieden wij voor patiënten een transferservice die de patiënt thuis kan ophalen om naar ons revalidatiecentrum te komen voor neurologische revalidatie.
Hoe eerder de revalidatie start, hoe groter de kans op herstel. Vaak wordt al in de acute fase met fysiotherapie begonnen. We beginnen met het getroffen arm of het been passief in beweging te brengen, daarna proberen we al snel met actieve oefeningen te beginnen. Wij bieden onder andere neurologische individuele fysiotherapie, oefentherapie, NDT therapie, Bobath therapie en revalidatie therapie in onze medische oefenzaal en in ons verwarmd zwembad.
Ook met ergotherapie wordt al vroeg gestart. ‘In het begin gaat het om basiszaken’, We positioneren de patiënt zo goed mogelijk in bed of in zijn rolstoel, of leren weer op de goede manier te zitten of te staan. Zichzelf wassen en aankleden moet ook zo snel mogelijk weer geleert worden. In het begin gaan we zoveel mogelijk uit van fysiek herstel. Pas later reiken we, indien nodig, hulpmiddelen aan in samenspraak met de ergotherapeut.
De psycholoog en psychotherapeut proberen ook eventuele cognitieve problemen op te pikken, zoals geheugenverlies, desoriëntatie of ongeremd gedrag. ‘Die problemen zijn soms subtiel, maar weer thuis kunnen ze enorm storend zijn. Het is dus belangrijk dat die zaken ook aangepakt worden.
Wij bieden klinische en poliklinische revalidatie. Voor klinische revalidatie beschikken wij over onder andere over aangepaste appartementen waar de patiënten kunnen verblijven tijdens de revalidatie periode (eventueel met partner of begeleider), dit gecombineerd met volpension, Nederlandse televisie, schoonmaak, verpleging en een boodschappendienst. Ook beschikken wij binnen het revalidatiecentrum over 24 kamers met 24 uur verpleging en medische zorg. De appartementen zijn met name geschikt voor patiënten die met een mantelzorger komen of patiënten die zelfstandig zich op een verantwoordelijke manier kunnen redden. En de kamers met verpleging zijn meer geschikt voor patiënten die niet zelfstandig alleen kunne zijn. Echter is het ook mogelijk om in deze kamers met verpleging te verblijven met een partner of begeleider.
Wij werken samen met bijna alle Nederlandse zorgverzekeraars. Neurologische klinische revalidatie wordt uit het basispakket betaald. Wij rekenen direct af met de zorgverzekeraar en regelen alle papieren.
Voor meer informatie: info@medifitreha.com