Revalideren bij MedifitReha
WAT ZIJN DE WACHTTIJDEN VOOR OPNAME IN HET REVALIDATIECENTRUM?
Wij hebben hele korte wachttijden. Alles moet natuurlijk ingepland en geregeld worden. Normaal gesproken hebben we hier 1 week voor nodig. Als u een aanvraag in moet dienen bij uw verzekeraar dan moet de tijd van de aanvraag daar bij opgeteld worden.
WELKE SOORTEN REVALIDATIE BIEDT U AAN ?
Wij bieden interdisciplinaire medisch specialistische revalidatie aan, zowel niet-neurologische, als neurologische revalidatie. Bovendien bieden wij ook geriatrische revalidatie aan.
HOE LANG DUURT EEN REVALIDATIETRAJECT?
Dit hangt af van de klachten. Na een heup- of knieoperatie meestal 3 weken. Na een beroerte meestal 8 weken, echter soms zelfs 6 maanden. Bij overige klachten meestal 6 tot 8 weken.
IS REVALIDATIECENTRUM MEDIFIT ALTIJD OPEN ?
Revalidatiecentrum MedifitReha is van maandag tot en met vrijdag geopend tussen 09:00 en 19:00 uur.
De behandelingen worden ook van maandag tot en met vrijdag gegeven met uitzondering van enkele feestdagen. Informeert u naar deze dagen.
IK WIL ALLEEN MAAR ´S OCHTENDS / ´S MIDDAGS REVALIDEREN, KAN DAT ?
Wij houden altijd zoveel mogelijk rekening met de wensen van de patiënt, maar we moeten goed kijken naar de beschikbaarheid van de therapeuten, de behandelruimtes en uiteraard een goed uitgebalanceerd programma voor de patiënt leveren.
VERWIJSBRIEF
Uw eerste aanspreekpunt is uw huisarts. Bespreekt u met hem/haar uw klacht. Als uw huisarts van mening is dat u specialistische zorg nodig hebt, dan zal hij/zij voor u een verwijsbrief schrijven en doorverwijzen naar de revalidatiearts. Indien vervolgens uw revalidatiearts een medische indicatie geeft voor het volgen van een revalidatiebehandeling, kunnen wij u een voorstel doen en de aanvraag indienen bij uw zorgverzekering.
IK VLIEG ALLEEN, IS DIT EEN PROBLEEM?
Absoluut niet, de meeste patiënten komen alleen. Vliegmaatschappijen en vliegvelden zijn voorbereid op rolstoelgebruikers, met name de vliegvelden Alicante en Valencia zijn gespecialiseerd in begeleiding van patiënten met mobiliteitsproblemen. Bij het reserveren van de tickets is het noodzakelijk uw mobiliteitsprobleem aan te geven, zodat hiermee rekening kan worden gehouden. Bij aankomst in Alicante of Valencia staat iemand van ons personeel op u te wachten. Vervolgens wordt u naar uw verblijf gebracht en geholpen met alles wat u nodig hebt.
Kosten en vergoedingen
WAT KOST DE REVALIDATIE?
Dit is afhankelijk van diverse factoren zoals bijvoorbeeld de duur en intensiteit van de behandeling. Elke patiënt krijgt een op maat gemaakt revalidatieprogramma. Dit wordt geheel, gedeeltelijk of niet vergoed uit het basispakket door alle Nederlandse zorgverzekeraars.
WORDT DE REVALIDATIE VERGOED DOOR MIJN ZORGVERZEKERAAR?
Als u een indicatie heeft voor medisch specialistische revalidatie van een revalidatiearts en deze is goedgekeurd door uw zorgverzekeraar dan hebt u bij ons net zoveel recht op revalidatie als in een revalidatiecentrum in uw eigen land. U heeft recht op revalidatie uit het basispakket van alle Nederlandse zorgverzekeringen als een revalidatiearts dit heeft geïndiceerd en dit is goedgekeurt door de medisch adviseur van uw zorgverzekeraar; u hoeft dus niet aanvullend verzekerd te zijn bij de Nederlandse zorgverzekeringen! Als de revalidatiearts een klinische verwijzing voor u schrijft en deze wordt goedgekeurd door de medisch adviseur van de zorgverzekeraar, dan heeft u recht op revalidatietherapie inclusief het verblijf binnen ons revalidatiecentrum. Dit betekent dat de gehele revalidatie, het verblijf, het eten en de -eventuele- verpleging worden vergoed. Als de revalidatiearts vindt dat verblijf niet nodig is, dan schrijft hij u een verwijzing voor poliklinische revalidatie. Omdat u prima zelfstandig kunt functioneren, krijgt u in dat geval alleen de revalidatietherapie vergoed, maar niet het verblijf en eventuele verpleging. De reis wordt nooit door de zorgverzekeraar vergoed en is altijd voor eigen rekening. Aan een eventuele begeleider vragen wij een bijdrage voor het gebruik van ‘volpension’. Wij werken samen met alle Nederlandse zorgverzekeraars, dit betekend dat wij de aanvraag voor u kunnen indienen bij uw zorgverzekeraar. Deze reageert meestal binnen de wettelijke termijn van 10 werkdagen. Als de medisch adviseur van uw zorgverzekeraar toestemming heeft gegeven dan kunnen we de revalidatie gaan plannen. Dit kunnen wij meestal binnen een a twee weken klaar hebben.
WELKE KOSTEN ZIJN VOOR EIGEN REKENING?
- De vliegreis (reiskosten in het algemeen, vliegen of met eigen auto of iets dergelijks)
- Medicijnkosten (veelal terug te vorderen bij uw zorgverzekeraar)
- Eigen persoonlijke uitgaven
ZIJN REISKOSTEN INCLUSIEF HET REVALIDATIEPROGRAMMA ?
Nee, deze zijn voor eigen rekening.
Verblijf
HOE IS HET VERBLIJF GEREGELD?
Wij bieden 2 mogelijkheden en deze zijn als volgt:
- U kunt verblijven met of zonder partner in ons revalidatiecentrum in Denia. De kamers zijn zo ingericht dat u zelfstandig kunt verblijven en zijn voorbereid op rolstoelgebruik. Hier is geen 24-uurs verpleging, wel een 24 uur oproepdienst. Wij bieden hier verpleging op afgesproken tijden. Alle kamers hebben WIFI, Televisie, ruime badkamer en zijn volledig aangepast aan uw behoeften.
- Als een patiënt zonder partner of begeleider komt en niet zelfstandig kan verblijven, dan bieden wij de mogelijkheid om in het verpleeghuis in Teulada te verblijven waar wij revalidatie met 24 uur medische zorg en verpleging bieden. Ook hier is een partner of begeleider van harte welkom te verblijven, we zetten dan een extra bed op de kamer. Soms verblijven de patiënten hier de eerste weken en als de patiënt door de revalidatie meer zelfstandig functioneert kan deze vervolgens “overstappen” naar het revalidatiecentrum in Denia.
MAG EEN PARTNER OF BEGELEIDER MEE KOMEN EN BIJ MIJ VERBLIJVEN?
Absoluut, er is in dat geval wel een bijdrage van €50 per dag van toepassing.
WAT DOET EEN REVALIDATIEARTS ?
Een revalidatiearts is een arts die zich heeft gespecialiseerd in het begeleiden van een patiënt die een of meerdere beperkingen heeft in zijn/haar dagelijks functioneren ten gevolge van een aandoening of een ongeval. Deze specialist is de hoofdbehandelaar en eindverantwoordelijke van het interdisciplinaire revalidatietraject.
Na terugkomst in eigen land
HOE VERLOOPT MIJN REVALIDATIE BIJ TERUGKOMST IN EIGEN LAND?
Als u bij ons klaar bent met de revalidatie, dan wordt u weer naar het vliegveld gebracht. Hier wordt u geholpen met uw bagage en inchecken. U moet er zelf voor zorgen dat iemand u op komt halen bij aankomst in uw land. Om verder herstel te bevorderen is het van belang dat u in uw eigen land verder oefent bij een therapeut of in een centrum bij u in de buurt, dit is meestal in de eerste lijn. Wij schrijven een behandelverslag met daarin aanbevelingen hoe u het beste thuis verder kunt gaan met de therapie. De artsen en therapeuten kunnen altijd – mits u toestemming geeft – contact met ons opnemen voor eventuele vragen. Wij zullen dan het voort te zetten behandeltraject met de betrokken behandelaars bespreken.
Revalidaties en specialisaties
WAT IS NIET-NEUROLOGISCHE REVALIDATIE ?
Dit type revalidatie richt zich op aandoeningen, letsels of beperkingen die hun oorzaak hebben in het lichaam. Denkt u bijvoorbeeld aan: hartrevalidatie, longrevalidatie, chronische pijnrevalidatie, heup- en knierevalidatie.
WAT IS NEUROLOGISCHE REVALIDATIE ?
WAT IS GERIATRISCHE REVALIDATIE ?
Bij geriatrische revalidatie richten wij op oudere patiënten die weer moeten herstellen na bijvoorbeeld een val waarbij een heup of knie is gebroken. U verblijft intern in ons verpleeghuis revalidatiecentrum in Teulada. Door middel van hulp van ons multidisciplinaire team, zorgen wij ervoor dat u weer zelfstandig kunt functioneren en herstellen van bijvoorbeeld deze val.
WAT IS COGNITIEVE THERAPIE ?
Cognitieve gedragstherapie is een vorm van psychotherapie. Bij deze therapie onderzoekt onze neuropsychologe samen met u wat uw denkgewoonten zijn. De therapie is er op gericht uw gedachten die niet helpen en u slecht laten voelen om te buigen naar ‘helpende’ gedachten.
WAT IS KLINISCHE REVALIDATIE ?
Dit betekent dat u intern in het revalidatiecentrum verblijft en daar ook de revalidatiebehandelingen ondergaat.
WAT IS POLIKLINISCHE REVALIDATIE ?
Dit betekent dat u regelmatig naar uw revalidatiecentrum gaat om uw behandelingen te ondergaan. Wanneer u uw programma hebt doorlopen, dan gaat u weer terug naar huis. U verblijft dus niet intern in het revalidatiecentrum.
WELKE SPECIALISATIES BIEDT MEDIFIT AAN ?
Ons multidisciplinair team bestaat uit diverse therapeuten / artsen en deze bieden de volgende disciplines: Acupunctuur, ergotherapie, fysiotherapie, lymfdrainage, relaxtherapie, neuropsychotherapie, osteopathie, manuele therapie, hydrotherapie, oefentherapie, podologie, elektrostimulatie, revalidatiearts.
Knie/heup operatie
BESTAAN ER NOG ANDERE MOGELIJKHEDEN DAN HET LATEN PLAATSEN VAN EEN PROTHESE?
Als uw knie of heup echt helemaal versleten is, dan zijn er geen andere mogelijkheden. Is de slijtage in uw knie of heup nog niet zo ernstig, dan kan de pijn in veel gevallen worden bestreden met paracetamol of ontstekingsremmers. Soms kan het helpen om het gewricht met een kijkoperatie schoon te maken. Bescherming in de vorm van een brace (een metalen of kunststof omhulsel dat je rondom de knie kunt binden) voorkomt abnormale bewegingen en zorgt ervoor dat de knie wordt ontzien. In het geval van een matige knieslijtage kunnen we voor een injectie in het kniegewricht met plasma kiezen. Er wordt bloed bij u afgenomen waaruit het plasma wordt gehaald. Dit plasma wordt met een drievoudige hoeveelheid dan in uw ‘normale’ bloed zit in uw knie of heup gespoten. De injecties worden 3 maal om de twee weken herhaald. Het plasma zorgt ervoor dat het gewricht zich weer herstelt. Deze behandeling kan uw operatie tot maximaal 5 jaar uitstellen. Bij een kleine, lokale beschadiging in het kraakbeen, bijvoorbeeld na een ongeval, kan het kraakbeen soms worden gerepareerd met gekweekte kraakbeencellen. Bij slijtage in het gehele gewricht is dat (nog) geen optie.
WANNEER KOM IK IN AANMERKING VOOR EEN KNIEPROTHESE OF HEUPPROTHESE?
U komt in aanmerking voor een gewrichtsvervangende operatie als uw orthopeed in Nederland (of elders) die diagnose heeft gesteld. Uw orthopeed heeft meestal röntgenfoto´s laten maken van het pijnlijke gewricht en heeft deze geanalyseerd. Aan de hand van deze gegevens zal de specialist u informeren over de verschillende mogelijkheden. Als een knie- of heupprothese wordt voorgesteld, dan betekent dit dat deze ingreep de beste oplossing is voor uw probleem. De operatie kunt u in Benidorm of Denia laten uitvoeren. De aansluitende revalidatie vindt plaats bij revalidatiecentrum Medifit HCB in Denia, Costa Blanca. Neemt u voor meer informatie contact met ons op.
HOE LANG ZAL MIJN KNIE / HEUP NOG PIJNLIJK ZIJN NA DE OPERATIE?
De eigenlijke postoperatieve pijn vermindert sterk na enkele dagen, maar de meeste patiënten ervaren onmiddellijk het verdwijnen van de pijn die veroorzaakt werd door de artrose. De intensieve revalidatie begint dus drie dagen na de operatie. Gedurende de volgende drie weken zal de pijn geleidelijk verder verminderen, in die periode neemt u pijnstillers, al naargelang uw individuele pijndrempel. U zult na de 3 weken intensieve revalidatie de belangrijkste dagelijkse activiteiten weer kunnen verrichten.
WANNEER MAG IK WEER AUTORIJDEN NA EEN HEUP/KNIE PROTHESE?
Na ongeveer zes weken moet u vlot kunnen lopen (zonder krukken), op dat ogenblik hebt u normaal gezien voldoende spiercontrole herwonnen om in alle situaties snel en gepast te kunnen reageren, dan mag u dus weer autorijden. Indien u geopereerd bent aan de linkerknie of heup en indien u beschikt over een auto met automatische versnellingsbak mag u (met goedkeuring van uw orthopeed) al iets sneller in uw auto rijden.