Heupoperatie

heupoperatie revalidatieprogramma

Wanneer wordt een heupprothese geplaatst?

Een heupprothese (kunstheup) wordt geplaatst bij ernstige beschadiging van het heupgewricht. De oorzaak van deze beschadiging is meestal artrose of een reumatische aandoening. Dit veroorzaakt pijn en slecht functioneren. De schade is te zien op een röntgenfoto van de heup en wordt bevestigd door functionele testen.

Het heupgewricht bestaat uit de kop van het dijbeen dat soepel ronddraait in de kom van het bekken. Die soepele beweging wordt mogelijk gemaakt door een laagje kraakbeen op de kop van het dijbeen en in de kom van het bekken. Kraakbeen is een glad en verend weefsel.
Slijtage van het kraakbeen noemt men artrose. Dergelijke slijtage is een normaal verouderingsproces dat bij iedereen optreedt. Bij sommige mensen verloopt de slijtage sneller. Oorzaken daarvan zijn: abnormale belasting, een ongeval of vormafwijkingen van het heupgewricht. Er is zeker ook een belangrijke familiaire erfelijkheid. Slijtage is niet altijd aan een specifieke oorzaak toe te schrijven.

Slijtage veroorzaakt pijn. Wanneer de pijn niet meer verholpen kan worden met andere (hulp)middelen, dan zal een heupprothese worden voorgesteld. Bij ernstige heupbeschadiging worden zowel heupkop als heupkom vervangen (volledige prothese).

We plaatsen ook vaak een prothese als de heupkop afbreekt. Het is dan niet altijd noodzakelijk om heel het gewricht te vervangen. Gewoonlijk wordt enkel de afgebroken kop van het dijbeen vervangen. We spreken dan van een halve prothese of hemiprothese.

Hoe ziet een heupprothese er uit?

Een heupprothese is een nabootsing van de normale heup. Bij de operatie wordt de heupkop verwijderd. In de kom wordt het resterende kraakbeen uitgefreesd (zie figuur B).
Vervolgens worden de onderdelen van de nieuwe heup geplaatst. In de heupkom komt de nieuwe kom van kunststof en metaal. Daarna wordt in het bovenbeen een metalen pen geplaatst met een klein kopje er bovenop. Dit past precies in de kunststofkom. Deze pen wordt ook wel de steel of stem genoemd.

Er zijn verschillende manieren om de onderdelen vast te zetten. Door onze orthopeden wordt de metalen kom meestal gewoon geklemd in de oorspronkelijke heupkom. Het bot groeit aan de prothese vast. Deze aangroei wordt bereikt na ongeveer 6 weken. Soms worden er een of twee schroeven geplaatst om extra stevigheid te garanderen.

In de metalen kom wordt een kunststofgedeelte geplaatst dat traditiegetrouw uit duurzaam plastiek vervaardigd is.

De metalen steel bestaat uit titanium en kan op twee manieren geplaatst worden:
Ofwel wordt de steel met speciaal cement (methylmetacrlylaat) in het dijbeen vastgezet. Ook hier moet dan een stevige verankering bereikt worden door aangroei van bot; zoals eerder gezegd vraagt dit ongeveer zes weken tijd. Ofwel wordt de metalen steel in het dijbeen geklemd, zonder gebruik van cement. Of er al dan niet met cement gewerkt wordt hangt af van de kwaliteit van het bot en de leeftijd van de patiënt.

De levensduur van de heupprothese is gemiddeld tussen de 15 en 20 jaar.

Velen gingen u voor:

review Mildred May

Mildred May, Den Haag

Ik voelde me erg op mijn gemak door de lieve zorgzame therapeuten. Ook verbleef ik in een mooi appartement waar ik aan mijn rust toe kwam. Deze 6 weken hebben mij een stuk sterker en zekerder gemaakt.

Karin Takes, Nederland

Wauwww toch wel trots op mezelf maar vooral op jullie allemaal. Het warme gevoel als ik terugdenk blijf ik vasthouden. Moed, kracht, vertrouwen en levenslust allemaal fantastische kados die ik heb mogen ontvangen van jullie top team...
jos jansen - patient Meditit Reha

Jos Jansen, Nederland

8 weken lang heb ik keihard getraind met de therapeuten. Resultaat is dat ik nu veel meer uithoudingsvermogen heb. Voel me ook véél beter. De gezonde lucht aan de Costa Blanca heeft ook goed meegeholpen.
review debbie

Debbie, Nederland

De dagelijkse beslommeringen kun je letterlijk thuis laten en je volledig op je herstel richten, zowel geestelijk als lichamelijk. Een geweldig concept en geweldige lieve mensen! Ik heb weer een doel en zie de toekomst weer een beetje zitten, deze was voor dit avontuur nul!

Janine Vorstenbosch, Nederland

Wat was het een fantastische ervaring en het heeft mij veel gebracht. 8 weken revalideren zowel fysiek als mentaal. In de setting van een heel fijn zorghotel, waar het mij werkelijk aan niets ontbrak. Waar ik naast het dagelijks oefenen en trainen tot rust kwam. Een bonus was het ontmoetten van lotgenoten. Vele mooie gesprekken s’avonds op het terras.

Chiel (Michael) & Aty Visser-Dekker, Nederland

Michael kwam in een rolstoel aan in Moraira en vertrok met alleen een wandelstok als (tijdelijke) steun bij het lopen. Veel beter dan we ooit hadden gehoopt!
review esther

Esther, Nederland

Vanaf het eerste moment dat mijn vrouw Esther in Spanje kwam tot en met het laatste is er super voor haar gezorgd. Zowel fysiek en geestelijk is er aan het herstel van Esther gewerkt en met succes! Wij hebben er geen moment spijt van gehad en zullen het echt iedereen aanraden!

Marije, Nederland

Bij HCB Medifit wist ik vanaf het eerste moment dat ik in goede handen was, letterlijk en figuurlijk. Wat een fijne mensen. Er is veel kennis en kunde maar vooral ook echte aandacht en een zorgvuldige afstemming. De andere grote kracht van het PCS-traject ligt voor mij in de combinatie van verschillende behandelingen. Wat mij hierin vooral heeft geholpen was dat alle onderdelen zowel gericht waren op training en verbetering van het lichamelijke aspect (namelijk de klachten die ik ervaar) als op hoe ik hiermee om kan gaan.

Frank Bierlee, Nederland

Op 09/11 ben ik begonnen met de 8 weken interne COPD Revalidatie van MedifitReha hier in Spanje. Dit was voor mij de laatste kans, ik was niet meer blij met dit leven. Alles door de gevolgen van COPD. Het snakken naar adem , geen 5 meter meer kunnen lopen, de longaanvallen, en vooral het snakken naar adem. En ook voor de omgeving was het niet fijn om me zo te zien.
review henny vissers - witte

Henny Vissers - Witte, Nederland

Voor alle lotgenoten, hoe triest de omstandigheden ook zijn, bij een bezoek aan de revalidatie kliniek in Moraira, kan je met samenwerking van dit fantastische therapeuten team, heel erg veel leren, in zowel fysiek als mentaal opzicht!

Bert Huizingh, Nederland

Aan ieder die heeft bijgedragen aan mijn herstel: daar ben ik zeer dankbaar voor. Het enthousiasme en de passie voor het vak spatten er vanaf. Daarbij opgeteld de persoonlijke aandacht en jullie oog voor de omstandigheden van dag tot dag, maken dat ik het gevoel heb een paar vrienden achter te moeten laten. Dus hierbij speciale dank aan Ana, José, Maria, Marjolein en aan jou voor jullie begeleiding! Mocht het tot verdere (medische) behandeling/revalidatie komen van de door jullie geconstateerde gebreken aan mijn linkervoet, dan zal ik er zeker mijn best voor doen om weer terug te komen onder de vleugels van Medifit!

Jan-Luc Coenen, Nederland

Na twee knie operaties in één jaar, heb ik de stap genomen om te gaan revalideren bij Medifit Reha in Spanje. Het team van therapeuten en trainers heeft me fantastisch opgevangen. In vier weken tijd hebben ze me geholpen waardoor ik nu weer goed kan lopen, traplopen en fietsen. De samenwerking tussen de zeer deskundige artsen en therapeuten is fantastisch waardoor ik me als patiënt altijd het middelpunt heb gevoeld. De kwalitatief hoogstaande zorg in een menselijke omgeving hebben er voor gezorgd dat ik een grote stap in mijn revalidatie heb kunnen maken. Dank jullie wel!   Jan-Luc is eigenaar van Fausto wielercafé. Bekijk zijn website hier: https://fausto.today/

Nanda, Nederland

Echt, wat een fantastische revalidatie centrum! Ben net 2,5 week terug na een heupoperatie. Wat een professionals en lieve mooie mensen! Een aanrader voor ieder die hier " geen" nazorg krijgen adviseer ik: ga naar Spanje en Medifit... zorgverzekeraars vergoeden dit. Fantastisch team!!
review Klaas Jan Hindriks

Klaas Jan Hindriks - Buitenland Correspondent NOS, Nederland

Jullie organisatie en behandel centrum onderscheidt zich niet alleen door de medische kennis maar vooral door toewijding en de inspirerende ondersteuning van de uiterst ervaren medewerkers.

Armand Herzberg, Nederland

Door het trainen naar mijn behoefte en het toepassen van maatwerk, heb ik de revalidatie als effectief ervaren.

HCB Medifit