Heupoperatie

heupoperatie revalidatieprogramma

Wanneer wordt een heupprothese geplaatst?

Een heupprothese (kunstheup) wordt geplaatst bij ernstige beschadiging van het heupgewricht. De oorzaak van deze beschadiging is meestal artrose of een reumatische aandoening. Dit veroorzaakt pijn en slecht functioneren. De schade is te zien op een röntgenfoto van de heup en wordt bevestigd door functionele testen.

Het heupgewricht bestaat uit de kop van het dijbeen dat soepel ronddraait in de kom van het bekken. Die soepele beweging wordt mogelijk gemaakt door een laagje kraakbeen op de kop van het dijbeen en in de kom van het bekken. Kraakbeen is een glad en verend weefsel.
Slijtage van het kraakbeen noemt men artrose. Dergelijke slijtage is een normaal verouderingsproces dat bij iedereen optreedt. Bij sommige mensen verloopt de slijtage sneller. Oorzaken daarvan zijn: abnormale belasting, een ongeval of vormafwijkingen van het heupgewricht. Er is zeker ook een belangrijke familiaire erfelijkheid. Slijtage is niet altijd aan een specifieke oorzaak toe te schrijven.

Slijtage veroorzaakt pijn. Wanneer de pijn niet meer verholpen kan worden met andere (hulp)middelen, dan zal een heupprothese worden voorgesteld. Bij ernstige heupbeschadiging worden zowel heupkop als heupkom vervangen (volledige prothese).

We plaatsen ook vaak een prothese als de heupkop afbreekt. Het is dan niet altijd noodzakelijk om heel het gewricht te vervangen. Gewoonlijk wordt enkel de afgebroken kop van het dijbeen vervangen. We spreken dan van een halve prothese of hemiprothese.

Hoe ziet een heupprothese er uit?

Een heupprothese is een nabootsing van de normale heup. Bij de operatie wordt de heupkop verwijderd. In de kom wordt het resterende kraakbeen uitgefreesd (zie figuur B).
Vervolgens worden de onderdelen van de nieuwe heup geplaatst. In de heupkom komt de nieuwe kom van kunststof en metaal. Daarna wordt in het bovenbeen een metalen pen geplaatst met een klein kopje er bovenop. Dit past precies in de kunststofkom. Deze pen wordt ook wel de steel of stem genoemd.

Er zijn verschillende manieren om de onderdelen vast te zetten. Door onze orthopeden wordt de metalen kom meestal gewoon geklemd in de oorspronkelijke heupkom. Het bot groeit aan de prothese vast. Deze aangroei wordt bereikt na ongeveer 6 weken. Soms worden er een of twee schroeven geplaatst om extra stevigheid te garanderen.

In de metalen kom wordt een kunststofgedeelte geplaatst dat traditiegetrouw uit duurzaam plastiek vervaardigd is.

De metalen steel bestaat uit titanium en kan op twee manieren geplaatst worden:
Ofwel wordt de steel met speciaal cement (methylmetacrlylaat) in het dijbeen vastgezet. Ook hier moet dan een stevige verankering bereikt worden door aangroei van bot; zoals eerder gezegd vraagt dit ongeveer zes weken tijd. Ofwel wordt de metalen steel in het dijbeen geklemd, zonder gebruik van cement. Of er al dan niet met cement gewerkt wordt hangt af van de kwaliteit van het bot en de leeftijd van de patiënt.

De levensduur van de heupprothese is gemiddeld tussen de 15 en 20 jaar.

Velen gingen u voor:

review Mildred May

Mildred May, Den Haag

Ik voelde me erg op mijn gemak door de lieve zorgzame therapeuten. Ook verbleef ik in een mooi appartement waar ik aan mijn rust toe kwam. Deze 6 weken hebben mij een stuk sterker en zekerder gemaakt.

Nanda, Nederland

Echt, wat een fantastische revalidatie centrum! Ben net 2,5 week terug na een heupoperatie. Wat een professionals en lieve mooie mensen! Een aanrader voor ieder die hier " geen" nazorg krijgen adviseer ik: ga naar Spanje en Medifit... zorgverzekeraars vergoeden dit. Fantastisch team!!
jos jansen - patient Meditit Reha

Jos Jansen, Nederland

8 weken lang heb ik keihard getraind met de therapeuten. Resultaat is dat ik nu veel meer uithoudingsvermogen heb. Voel me ook véél beter. De gezonde lucht aan de Costa Blanca heeft ook goed meegeholpen.
review Klaas Jan Hindriks

Klaas Jan Hindriks - Buitenland Correspondent NOS, Nederland

Jullie organisatie en behandel centrum onderscheidt zich niet alleen door de medische kennis maar vooral door toewijding en de inspirerende ondersteuning van de uiterst ervaren medewerkers.
review debbie

Debbie, Nederland

De dagelijkse beslommeringen kun je letterlijk thuis laten en je volledig op je herstel richten, zowel geestelijk als lichamelijk. Een geweldig concept en geweldige lieve mensen! Ik heb weer een doel en zie de toekomst weer een beetje zitten, deze was voor dit avontuur nul!
review esther

Esther, Nederland

Vanaf het eerste moment dat mijn vrouw Esther in Spanje kwam tot en met het laatste is er super voor haar gezorgd. Zowel fysiek en geestelijk is er aan het herstel van Esther gewerkt en met succes! Wij hebben er geen moment spijt van gehad en zullen het echt iedereen aanraden!
review henny vissers - witte

Henny Vissers - Witte, Nederland

Voor alle lotgenoten, hoe triest de omstandigheden ook zijn, bij een bezoek aan de revalidatie kliniek in Moraira, kan je met samenwerking van dit fantastische therapeuten team, heel erg veel leren, in zowel fysiek als mentaal opzicht!
Medifit Reha